Wycieczka do Brennej!

Już po raz drugi w tym roku odwiedziliśmy Brenną. Tym razem zaprosiliśmy na nią rodziców i opiekunów. Pomimo tego, że był to 20 września pogoda była idealna, słońce świeciło prawie cały czas, może tylko na chwilę schowało się za chmurami. Wycieczkę rozpoczęliśmy od wizyty w „Chlebowej Chacie” w Górkach Małych. Na chwilę przenieśliśmy się w przeszłość. Najpierw posłuchaliśmy o tym jak żyło się- niemalże- sto lat temu, ze szczególnym uwzględnieniem produkcji żywności, a następnie sami wyrabialiśmy mleko, ser i podpłomyki, które potem wypiekaliśmy w piecu z dawnych lat. Obejrzeliśmy także różne pojazdy, które dawniej służyły ludziom do transportu oraz na roli. Po tych atrakcjach zasiedliśmy w piwnicy, gdzie się posililiśmy. Zajadaliśmy się chlebem, podpłomykami, masłem, smalcem, serem i miodem, a jedzenie popijaliśmy pyszną kawą zbożową. Po śniadaniu posłuchaliśmy ciekawego wykładu o życiu pszczół. Po wizycie w „Chlebowej Chacie” przyszedł czas na wspólną integrację w karczmie „Pod Skalicą”. Zjedliśmy tam pyszny obiad, a następnie zaczęliśmy piknik. Część osób udała się w góry, część odpoczywała nad rzeką, pozostali relaksowali się przy stołach. Wycieczka zakończyła się grillem i występem kapeli góralskiej „Maliniorze”. Wesoło bawiliśmy się tańcząc, śpiewając, integrując się. Będzie co wspominać!