Zwiedzanie Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej

Zwiedzanie Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej to dla uczestników naszego ośrodka ogromne wyróżnienie.
21 września 2016 roku, ponad 40 uczestników z naszych ośrodków z Lędzin, oraz Mysłowic, wraz z terapeutami, uczestniczyło w zwiedzaniu Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie. Mieliśmy możliwość zobaczyć na żywo obrady Sejmu w sali plenarnej, gdzie z galerii dla prasy i gości obserwowaliśmy wystąpienia posłów, następnie zwiedzaliśmy budynek Sejmowy, oglądaliśmy makietę kompleksu budynków Sejmu i Senatu oraz zjedliśmy obiad w restauracji „Sejmowa” mieszczącej się w Domu Poselskim.
Wycieczka ta odbyła się z inicjatywy Państwa Teresy i Janusza Latosińskich- rodziców jednego z naszych podopiecznych- na zaproszenie posłanki Ewy Malik, która oprowadziła nas po kuluarach Sejmu, opowiadając o pracy w Sejmie, ufundowała pyszny obiad, jak również każdemu wręczyła upominek.
Na koniec tej niecodziennej wizyty nasi podopieczni wręczyli pani posłance obraz autorstwa Agnieszki Szpak, przedstawiający martwą naturę. Pani posłanka nie kryła zachwytu, oraz wyraziła chęć zorganizowania w przyszłości wystawy plastycznej prac naszych podopiecznych. Niezmiernie miło to słyszeć-nie możemy się doczekać. Wróciliśmy do domu weseli i bogatsi o nowe doświadczenia.