Lato w Mieście

W dniach od 04 do 15 lipca 2016 r. z inicjatywy MOPS Mysłowice zajęcia w ramach naszego ośrodka odbywały się na terenie Centralnego Muzeum Pożarnictwa w Mysłowicach, przy ul. Stadionowej 7.
Bogaty program pod nazwą „W zdrowym ciele zdrowy duch” przeprowadzony został pod egidą „Akcji Lato 2016”.
Uczestnicy każdy dzień rozpoczynali gimnastyką poranną, grami i zabawami integracyjnymi, nieodpłatnie korzystali z wielu atrakcji kąpieliska „Słupna”.
W programie było wspólne przygotowanie zdrowego śniadania, po czym następował blok zajęć edukacyjnych, integracyjnych, muzycznych, ludycznych i krajoznawczych.
Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia zumby, także działania arteterapeutyczne z zakresu plastyki i muzykoterapii. W każdym dniu terapeuci ŚDS przygotowywali kilka ciekawych informacji na temat tego jak sport i aktywność fizyczna wpływa na zdrowie, urodę i samopoczucie każdego człowieka. Przeprowadzono również quizy tematyczne. Wszystkie te działania zmobilizowały uczestników do wprowadzenia korzystnych zmian w trybie życia, a na koniec zrzucenia kilku zbędnych kilogramów.
8 lipca odbyła się wycieczka do Mosznej, gdzie zwiedzano słynący z 99 wież i 365 pomieszczeń, oraz bajkowej architektury zamek, z przepięknym starodrzewem.
Centralne Muzeum Pożarnictwa, Muzeum Miasta Mysłowice, Mysłowicki Ośrodek Sportu i Rekreacji użyczali nieodpłatnie swoich pomieszczeń, oraz terenu, gdzie niezależnie od pogody realizowaliśmy plan dnia.
Ostatniego dnia odbyło się uroczyste spotkanie podsumowujące, na którym oprócz uczestników i terapeutów było kilku gości specjalnych m.in. Vicer Prezydent Miasta Mysłowice Grzegorz Brzoska, Dyrektor Centralnego Muzeum Pożarnictwa Edward Pruski, Dyrektor MOPS Mysłowice Sylwia Komraus, Dyrektor Muzeum Miasta Mysłowice Adam Plackowski, oraz Dyrektor Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek Błogosławiona Karolina w Lędzinach Szymon Pawilca.